Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

6. klasse Kristen kunst

Download samlet fil (zip) med lærervejledning, elevmateriale og kopiark

 

Lærervejledning | Kristen kunst

Forfatter: Heidi Lomborg 2019

Antal lektioner: 2

 

Beskrivelse

Dette undervisningsforløb er udarbejdet til undervisningen i kristendom i 6. klasse. I forløbet arbejder eleverne med at udvide deres kendskab til betydningen af forskellige former for kunst som kristen udtryksform.

Der er fokus på arkitektur, skulptur, design, billedkunst og på kunstneren Arnt Uhre.

 

Mål

FKF´s læseplan

At anvende og tolke salmer og kristne sange samt kunst og centrale symboler.

 

Fælles Mål

Eleven kan redegøre for betydninger af centrale symboler, ritualer, musik og salmer. Eleven har viden om udlægninger af symboler, ritualer, musik og salmer.

 

Arbejdsmetoder

Teksterne kan læses i makkerpar, fælles i klassen eller individuelt.

Opgaver kan også besvares alene eller i fællesskab.

Det er oplagt at arbejde tværfagligt omkring dette emne, fx med billedkunst eller håndværk og design. Hvis der er mulighed for det, kan eleverne arbejde med at forme skulpturer (ler, affaldsplast, træ) eller male/tegne billeder af bibelske motiver.

 

Lektionsoversigt

Lektion 1:

Kristen kunst

 

Lektion 2:

Kunstneren Arnt Uhre


Lektion 1

Kristendom og kunst

 

Introduktion

Som indledning til at arbejde med dette emne, kan man tage udgangspunkt i klassens forhåndskendskab til billedkunst og/eller håndværk og design.

Snak med klassen om, hvad kunst er. Lav evt. et mindmap eller tankekort med ordet kunst i midten og lad eleverne komme med input.

Det er vigtigt at få en snak om hvad ”kristen kunst” kan være, og hvordan den adskiller sig fra anden kunst.

Teksten i indledningen kan læses fælles eller i par eller grupper.

 

Arkitektur

Begynd dette afsnit med en generel snak om, hvad arkitektur er. Lad eleverne komme med eksempler på bygninger, som har en særlig arkitektur (berømte bygninger som Eiffeltårnet i Paris, Rundetårn i København, Burj Khalifa i Dubai, La Sagrada de Familia i Barcelona, osv.).

I forbindelse med de viste kirkebygninger, er det oplagt at klassen taler om, hvordan kirken/kirkerne i jeres by eller sogn ser ud. Er de gamle eller nye?

Hvis du vælger at bruge en lektion mere på emnet, kan den lokale kirke besøges og elever kan tegne den udefra eller studere, hvilken kunst der hænger inde i kirken.

Kig sammen på kirkerne på billederne. Hvad er særligt ved dem? Hvilken, tror I, er ældst? Hvordan kan man se, at det er en kirke?

 

Skulpturer

Tag gerne en skulptur med i klassen, fx en udskåret træfigur, en Kaj Bojesen abe (som mange børn har set før), et krucifiks eller en glasdekoration. Hvis der bruges mere tid på emnet, kan eleverne tegne eller forme en skulptur eller figur, som de forbinder med kristendommen.

Vis følgende YouTube video om kunster og skulptør Ejvind Nielsen:

https://www.youtube.com/watch?v=AgldQo_wUV4

Eller denne om kirkekunst:

https://www.youtube.com/watch?v=VlI_IXZWYjU

 

Mode og design

Lad eleverne komme med flere eksempler på, hvordan tøj, mode og smykker kan være symboler på religion (tørklæder i islam, kippa/kalot i jødedommen, kors i halskæde, osv.).

 

Opgave: Design en t-shirt

Når eleverne har designet deres egen t-shirt kan de vise dem til hinanden og snakke om deres budskab, og om det kræver mod at gå med den t-shirt?


Lektion 2

Mød en kunstner: Arnt Uhre (født 1954)

 

Arnt Uhre

Formålet med dette kunstnerportræt er, at eleverne stifter bekendtskab med en dansk kunstner, som maler kristne motiver, og som kan ses i kirker og andre bygninger.

Teksten om Arnt Uhre skal give eleverne et indblik i baggrunden for en kunstners interesse for og arbejde med kunst. Samtidig møder eleverne et vidnesbyrd om, hvad kristendommen betyder for et menneske, der bruger sine evner til at fortælle om Gud.

 

Opgave: Se på malerierne

Efter at have studeret malerierne kan læreren finde andre malerier, som klassen skal kigge på og sammenligne farvevalg og motiv/symboler.

 

Afslutning og evaluering

Som afslutning på emnet om kristen kunst, er det vigtigt at fremhæve, at der er flere forskellige kunstformer. Nogle kunstformer er mere kendte og udbredte, men eleverne skal udfordres til at se nysgerrigt og respekterende på andre former for kreative udtryk, også når det gælder kristendommen.

* Emner markeret med stjerne indholder materiale til download.

Tilbage til forsidenGå tilbage