Vi opfordrer til at holde jer orienteret hos Sundhedsstyrelsen, Statens Serum institut samt Udenrigsministeriet.
Børne- og undervisningsministeriet sender løbende informationer, efterhånden som nyt bliver vedtaget.
Nyttige links
- Coronasmitte.dk
- Sundhedsstyrelsens FAQ om coronavirus
- Statens Serum Institut om coronavirus
- Styrelsen for Patienssikkerhed
- WHO’s situationsrapport og anbefalinger
- Sundhedsstyrelsen – seneste opdateringer
- Datatilsynet – coronavirus og GDPR (05.03.2020)
OPDATERET SPØRGSMÅL & SVAR PÅ GRUNDSKOLEOMRÅDET (26.02.2021)
RETNINGSLINIER OG VEJLEDNINGER GÆLDENDE FRA OG MED 28.02.2021 (26.02.2021)
NYE RETNINGSLINIER MED ANBEFALINGER OM HÅNDTERING AF SMITTE (05.02.2021)
DE YNGSTE ELEVER VENDER TILBAGE TIL SKOLEN DEN 08.02.2021 (Sundhedsstyrelsens opdatering 05.02.2021)
SKÆRPEDE TILTAG OG RESTRIKTIONER FORLÆNGES TIL OG MED DEN 28.02.2021 (28.01.2021)
PJECE OM FORLÆNGELSE AF SKÆRPEDE TILTAG (13.01.2021)
COVID-19 TILTAG FORLÆNGES TIL OG MED DEN 07.02.2021
RETNINGSLINIER OG VEJLEDNINGER GÆLDENDE TIL OG MED DEN 07.02.2021
Spørgsmaal-svar-vedr-afstandsanbefalingen 08.01.2021
QA FREMMØDE OG NØDPASNING 31.12.2020
COVID-19-tiltag på børne- og undervisningsområdet forlænges til og med den 17. januar 2021
Skærpede retningslinjer gældende til 17. januar 2021
Retningslinjer på dagtilbudsområdet pr 21 december 2020
Nyt fra Sundhedsministeriet 15.12.2020
Information til dag- og uddannelsesinstitutioner om COVID-19
Seneste nyt: 1 Retningslinjer for grundskoler gældende fra 09.12.2020
Retningslinier og lovgivning – UVM
SIKKERHED OG KRISEBEREDSKAB – RÅD OG VEJLEDNING TIL SKOLER OG UDDANNELSESINSITUTIONER
Aflysning af brobygning i skoleåret 20/21
SENEST NYT FRA UVM (16.11.2020)
INFORMATION TIL FORÆLDRE OM BØRN MED SYMPTOMER
Smittetrykket igen øges i Danmark og ikke mindst blandt børn og unge. På den baggrund har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil udsendt et forældrebrev til landets skoleledelser med de nye anbefalinger for social kontakt i forbindelse med Covid-19. Se brevet her Brevtilforaeldre-22092020
Forholdsregler ved tilfælde af Covid-19 i dagtilbud, skoler, ungdoms- og voksenuddannelser (3. udg. 17.09.2020)
QA-sociale-arrangementer-paa-uvmdk-09-2020
UDMELDING 09.09.2020:
Sundhedsmyndighederne har på et ekstraordinært møde mandag den 7. september 2020 foretaget en ny samlet vurdering af smittesituationen med særligt fokus på visse kommuner i Københavnsområdet og Odense Kommune med henblik på, at situationen med forhøjet smittespredning i disse kommuner hurtigt og effektivt kan inddæmmes.
Sundhedsmyndighederne har på den baggrund indført en række midlertidige tiltag i de respektive kommuner, der gælder foreløbigt til den 22. september 2020. Én af anbefalingerne er følgende: ”Anbefaling om at aflyse alle sociale arrangementer ifm. grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser”.
Sundhedsmyndighederne anbefaler grundskoler, ungdoms- og voksenuddannelser at aflyse arrangementer, der primært har et socialt formål. Det kan fx være klassefester og skolefester, der primært har et socialt formål. Anbefalingen gælder både sociale arrangementer, som skolen holder på og uden for skolens/institutionens matrikel.
Skoler og institutioner vil fortsat kunne afholde aktiviteter med et fagligt eller administrativt formål. Det kan fx være skolebestyrelsesmøder, generalforsamlinger på fri- og privatskoler samt efterskoler og frie fagskoler, valgmøder og opstillingsmøder til skolens bestyrelse eller andre styrende organer, herunder elevråd, forældremøder, skole-hjemsamtaler, optagelsesmøder/samtaler og lignende samtaler mellem skoleleder/lærer og elev samt familiemedlemmer og introduktionskurser samt brobygning.
Skoler og institutioner skal være opmærksomme på, at sundhedsmyndighederne samtidig opfordrer til, at flest mulige aktiviteter foregår udendørs i de respektive kommuner. Derudover skal alle skolens/institutionens aktiviteter fortsat ske under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes til enhver tid gældende anbefalinger, der løbende kan blive opdateret – herunder selvisolation, hygiejne og afstand.
Ret til løn under fravær ved øget risiko for covid-19 smitte
Der er indgået en aftale mellem Medarbejder og Kompetencestyrelsen og de faglige organisationer om, at medarbejdere, der er fritaget for arbejde, fordi de eller en nær pårørende er i øget risiko ved smitte med covid-19, er berettiget til løn svarende til løn under sygdom i fraværsperioden.
Det er en forudsætning for ret til løn under fraværet, at skolen har adgang til sygedagpengerefusion i perioden.
Aftalen er gældende for perioden 20 maj. 2020 til 31. august 2020 og er ligeledes aftalt gældende for personale, der er ansat på BUPL-OK.
Cirkulære om Aftale om løn under fravær efter sygedagpenge lovens kapitel21a
Her er det muligt at blive opdateret før skolestart:
Nyhedsbrev fra Børne- og Undervisningsministeriet (14.05.2020):
- Nyhedsbrev til grundskolesektoren ifm COVID-19 (uge 19 og 20)
- Værd at vide om sundhedsfaglige anbefalinger på grundskoleområdet ved genåbningens anden fase
Retningslinjer for fase 2 i genåbningen af skoler og uddannelsesinstitutioner (13.05.2020)
Vejledning til gradvis, kontrolleret genåbning af skole og SFO fra 15.04.2020
DLO Anbefalinger ved genaabning
DLO anbefalinger ved genaabning version 2 (17.04.2020)
Vejledning og materialer til genåbning af dagtilbud
Lukkeperiodens forlænges påsken med
I dag kl. 15 er det offentliggjort, at lukkeperioden forlænges til og med den 13. april 2020, altså påsken med. (23.03.2020)
Delvis og kontrolleret genåbning fra 15.04.2020 (06.03.2020)
Alt andet lukket til og med 10.05.2020
Tilskud
Ministeriet skriver:
Der arbejdes på, at skoler og andre institutioner fortsat skal have tilskud. Skolerne har stadig deres elever, de er blot hjemsendt, og undervisningen gennemføres i videst muligt omfang.
Vi arbejder på en løsning for, at alle uddannelsesinstitutioner kan opretholde deres tilskud. Skolerne får besked herom i næste uge.
For en yderligere håndsrækning til skolerne, arbejdes der på at kunne udskyde fristen for årsrapporterne, som organisationerne har bedt om.
Vi afventer en klar melding. Se seneste opdatering 22.03.2020
Generalforsamling
De helt særlige omstændigheder vedrørende coronavirus betyder, at bestyrelsen kan udskyde generalforsamlingen. Bestyrelsen må herefter indkalde til generalforsamling med det vedtægtsbestemte varsel, når det igen kan anbefales at være forsamlede i store fora.
Den nuværende bestyrelse er fungerende frem til en ny bestyrelse er konstitueret.
Der kan være helt særlige tilfælde, hvor generalforsamlingen ikke umiddelbart kan udsættes, for eksempel hvis generalforsamlingen ifølge vedtægterne skal godkende skolens årsrapport. I sådanne tilfælde kan det være en mulighed at afholde en elektronisk generalforsamling, anvende fuldmagt eller brevstemme.
Hvis generalforsamlingen ikke kan afholdes, og denne ifølge vedtægterne skal godkende skolens årsrapport, kan bestyrelsen i stedet godkende årsrapporten.
Børne- og Undervisningsministeriet har udskudt fristen for indsendelse af regnskabsmateriale, herunder årsrapporter: Aflæggelse af årsrapport for frie skoler
Undervisning
Ministeriet forventer at skoler og institutioner sørger for, at undervisningen i videst muligt omfang kan fortsættes, selvom eleverne ikke møder frem. Det kan dog være svært visse steder, og der er brug for pragmatiske løsninger. Ministeriet er i gang med at udarbejde vejledninger til, hvordan undervisningen kan fortsættes, selvom lærere og elever sidder hjemme.
Flere forlag har allerede tilkendegivet over for Børne- og Undervisningsministeriet, at de stiller materialer gratis til rådighed samt hjælp og support.
Skolerne skal i vidste muligt omfang gennemføre undervisning – dette kommer til at fremgå af det lovforslag, som ministeriet fremsætter snarest.
Erstatningsundervisning
Da det er hensigten, at eleverne i videst muligt omfang skal modtage fjernundervisning, kommer ministeriet ikke umiddelbart til at stille krav om erstatningsundervisning. Medarbejderne arbejder som udgangspunkt fortsat, og vi har tillid til, at de kan gennemføre en række undervisningsaktiviteter, selvom eleverne er sendt hjem, og selvom det ikke er helt optimalt.
Nødpasning
Skolen bør undersøge behovet for og iværksætte nødpasning af børn af de forældre, der i denne situation varetager særlige funktioner i samfundet, og som ikke selv har mulighed for at skaffe pasning. Dette er en samfundsopgave, som også de frie og private skoler skal tage ansvar for. Der er tale om børn af forældre inden for bl.a. sygehusvæsenet, ældreplejen etc. Det er op til skolens ledelse at vurdere, hvilke børn, der falder ind under denne kategori. Foreningen opfordrer skolerne til at tage en balanceret beslutning i forhold til behovet, således der ikke bliver for mange børn samlet på et sted med risiko for smittefare, men sådan at der samtidig er mulighed for at lave en bred fortolkning af ”de forældre, der i denne situation varetager særlige funktioner i samfundet, og som ikke selv har mulighed for at skaffe pasning”. Foreningen anbefaler ligeledes at følge de kommunale vejledninger mht nødpasning.
Medarbejdere, der hjemsendes
Udgangspunktet er, at medarbejderne sendes hjem med løn i lukningsperioden og arbejder hjemmefra i det omfang, det er muligt. Dette gælder også timelønnede med fast skema.
Der er, efter foreningens umiddelbare opfattelse, ikke adgang til løntræk grundet lukning af skolen. Udgangspunktet er, at det er skolens ansvar at sikre den fornødne bemanding til nødpasning, og at øvrige medarbejdere skal arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt.
Man må dog gerne bede nogle medarbejdere, herunder TAP’ere, udføre arbejde på skolen under hensyntagen til nødvendig fysisk afstand og minimal kontakt til andre medarbejdere.
Underviserne kan i perioden tilrettelægge undervisning, efterbehandle opgaver og undervisning, afvikle telefoniske skole-hjemsamtaler eller udføre andre relevante opgaver i det omfang det er muligt og under hensyntagen til den enkeltes private forhold.
Den bør forventes, at underviserne i videst muligt omfang søger at tilbyde undervisningsmateriale til eleverne i perioden samt udføre den undervisning, der kan lade sig gøre på distancen.
Ferie, særlige feriedage og afspadsering
Allerede planlagt ferie, afspadsering, omsorgsdage og lign. afvikles som planlagt, med mindre særlige individuelle forhold gør sig gældende.
Der kan som udgangspunkt ikke pålægges afvikling af ferie eller særlige feriedage i lukningsperioden, da dette kræver varsling med sædvanlige frister. Der kan pålægges afspadsering.
Hvis personer på skolen har været udsat for direkte smitterisiko
Hvis en person på skolen er bekendt med, at de har været udsat for direkte smitterisiko – altså har været i tæt kontakt med personer, der har fået konstateret COVID-19, bør personen gå i hjemmekarantæne. Personen bør derefter kontakte sundhedsmyndigheder og høre, hvordan denne skal forholde sig. Skolen skal bede om at blive holdt orienteret.
Hvis personer på skolen er smittet
Hvis en medarbejder eller elev med tæt relation til skolen bliver diagnosticeret med COVID-19, iværksættes smitte- og kontaktopsporing ved Styrelsen for Patientsikkerhed. I et sådan tilfælde vil skolen blive orienteret og myndighederne vil tage stilling til, hvad der skal ske med andre personer på skolen.
Hvis en skolebestyrelse er nødt til at sende hele klasser hjem pga. smitte med corona-virus, så skal skolen indsende “Formular om beslutning for midlertidig genoptagelse eller forlængelse af nødundervisning” til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. I samme åndedrag skal skolen melde hjemsendelsen af hele klasser på skolens hjemmeside.
DETTE GÆLDER KUN, hvis skolen sender hele klasser hjem. Skolen er fritaget fra ovenstående, hvis hjemsendelsen kun vedrører én eller flere enkelte elever.
Downloads
- Retningslinjer Genåbning Grundskoler fra og med 28.02.2021 (353.77 Kb) (Downloadet 7 gange)
- Retningslinjer Genåbning Bornholm fra og med 28.02.2021 (311.89 Kb) (Downloadet 7 gange)
- Retningslinjer Genåbning Nord- og Vestjylland fra og med 28.02.2021 (343.03 Kb) (Downloadet 6 gange)
- FAQ - krav om værnemidler i dagtilbud og grundskoleområdet (375.98 Kb) (Downloadet 44 gange)
- Retningslinier for grundskoler gældende fra og med 08.02.2021 (337.39 Kb) (Downloadet 22 gange)
- NY Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om lukning og genåbning samt andre særlige restriktioner for skoler og uddannelsesinstitutioner m.v. i forbindelse med håndtering af covid-19
- QA FREMMØDE OG NØDPASNING JANUAR 2021 (147.94 Kb) (Downloadet 36 gange)
- COVID-19-tiltag på børne- og undervisningsområdet udvides til at gælde alle kommuner
- Vejledninger og retningslinjer pr. 11.12.2020
- Retningslinier gældende for 38 kommuner version 10.12.2020 (266.47 Kb) (Downloadet 58 gange)
- FAQ storbyer og dele af Sjælland gældende fra 09.12.2020 (414.74 Kb) (Downloadet 76 gange)
- Nordjylland - Ny bekendtgørelse om særlige restriktioner for dagtilbud, skoler, institutioner mm
- Bekendtgørelse om midlertidige regler og retningslinjer for dagtilbud og om forholdet mellem almindelig undervisning og nødundervisning omfattet af covid-19 foranstaltninger
- Rejser til udlandet, rammer for undervisning, sundhedsfaglige anbefalinger, fravær, skolebestyrelser mm.
- Ny Q&A besvarer spørgsmål om brug af mundbind på Børne- og Undervisningsministeriets område
- Undgå smitte på skolerne - inspiration
- Retningslinier for grundskoler samt ungdoms. og voksenuddannelse på Børne- og Undervisningsministeriets område ifm forebyggelse af smittespredning af COVID-19 pr. 01.08.2020 (19.06.2020) (247.07 Kb) (Downloadet 149 gange)
- Bekendtgørelse om lukning og gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud, skoler, institutioner mv i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019
- Bekendtgørelse om dagtilbud og nødundervisning mv på børne- og undervisningsområdet som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19
- Nyhedsbrev til grundskolesektoren i fbm genåbningen uge 19-20 (252.02 Kb) (Downloadet 211 gange)
- Værd at vide om sundhedsfaglige anbefalinger på grundskoleområdet ved genåbningens 2. fase (167.43 Kb) (Downloadet 382 gange)
- Retningslinier for fase 2 i genåbningen af skoler og uddannelsesinstitutioner (13.05.2020) (412.88 Kb) (Downloadet 249 gange)
- Vejledning til gradvis, kontrolleret genåbning af skole og SFO
- Coronavirus (102.64 Kb) (Downloadet 361 gange)
- Sundhedsstyrelsens vejledning
- Orienteringsmails fra Børne- og Undervisningsministeriet (101.09 Kb) (Downloadet 366 gange)
- Nyhedsmail FKF skoler (42.58 Kb) (Downloadet 382 gange)
- Nyt fra ministeriet 20.03.2020 (261.37 Kb) (Downloadet 300 gange)
- Hjemmearbejdsplads - gode råd til fortsat at være motiveret og produktiv (803.2 Kb) (Downloadet 305 gange)
- Orienteringsskrivelse til frie grundskoler - samarbejde i København (114.77 Kb) (Downloadet 289 gange)
- Leder på distancen - 5 gode råd fra KRIFA (54.9 Kb) (Downloadet 302 gange)
- Cirkulære om visse ansættelsesmæssige forhold om afvikling af frihed ifm covid-19 (186.95 Kb) (Downloadet 510 gange)